19.01.2018 г.

Трационните забравени храни хармонично съжителстват с чия, киноа, авокадо, манго, броколи, сала айсберг, зеленчукови смутита. Увеличават се порциите супа и второ за по-големите деца, десертът намалява.
Цялата информация можете да прочетете тук
 

в. „24 часа”, 12.01.2018 г.

„След 2005 г., когато бяха изготвени предишните препоръки, излязоха много нови данни за потребностите на организма от доста хранителни вещества, включително за някои витамини”, казва проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, в интервю за вестник „24 часа”.
Цялото интервю можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 9.01.2017 г .

„Много е трудно да се каже какво всъщност представлява психопатията, която е социализирана в някаква степен. Понятието социопат се използва, за да се отразят фини отклонения в социалното поведение. С него може да се обясни например защо един човек е готов без задръжки да подлее вода на колегата си, за да го измести без никакво угризение за неговите незаслужени страдания”, казва в разговор по темата може ли нормален човек да стане убиец доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА.
Цялото интервю можете да прочетете тук

Нова ТВ, Новини, 8.01.2017 г.

Репортаж в централната емисия Новини за начина, по който всеки може да ползва онлайн регистъра на източниците на електромагнитни полета, изграден от НЦОЗА.
Цялата новина можете да гледате тук (27-ма минута)

в. „Форум Медикус”, 25.12.2017 г.

Разговор с Петър Атанасов, началник на отдел „Финансови модели и икономическо прогнозиране” на НЦОЗА, за инициативата за мрежата от политики, базирани на информация – EVIPNet, която е част от Европейската инициатива за здравна информация. Целта на EVIPNet е да направи връзка между професионалистите, които работят в сферата на здравеопазването, гражданското общество и политиците. Защото е установено, че тези категории малко трудно комуникират помежду си.
Цялото интервю можете да прочетете тук

БНР Христо БотевБНР, „Христо Ботев”, 9–12.12.2017 г.

В предаването „Нашият ден практично” доц. Валентина Багдасарян от НЦОЗА разяснява кои са безопасните материали за бебешките шишета. Изработените от поликарбонат (с означение PC) са спрени от продажба, тъй като този вид пластмаса съдържа вещество, което е ендокринен разрушител. Безопасни са шишетата от полипропилен или полиетерсулфон – те издържат на многократно стерилизиране е голям температурен диапазон. Означението върху тези продукти е PES.

През последните десетина години има отдръпване от употреба на съдовете с тефлоново покритие. Изследванията са доказали, че прегряване на мазнина в тях или силно нагряване се отделят токсични вещества. Препоръчителни са незалепващите съдове с керамично покритие, както и силиконовите съдове за печене, които също са абсолютно безопасни.

Цялата информация можете да чуете тук и тук

Вие сте тук:Home В медиите